fbpx

СЛЕДВАЙТЕ НИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Тел: + 359 898 71 11 23

HEAL FIT GYMNASTICS

Интервю с двама бивши волейболни национали

Двамата бивши национали ръководят Агенция за спортен мениджмънт и маркетинг

 

Бившите национали Евгени Иванов и Светозар Иванов, които бяха част от ЦСКА в последните няколко сезона, преустановиха активната си състезателна кариера в края на изминалия сезон. Те обаче не се отказаха напълно от спорта. Освен, че носят еднаква фамилия, общото помежду им не свършва дотук. Двамата създадоха собствена агенция и продължават да се изявяват в спорта, но вече на друго ниво. Те са от малкото хора у нас, които са насочили вниманието си към децата на България, като работят за реализирането на различни проекти за подрастващите, училищния спорт и финасирането на спорта въобще в родните условия. Срещата ни естествено е на армейската база, а ето какво разказват двамата пред BGvolleyball.com за новото си амплоа и сферата на дейност.

 

– С какво се занимавате, след като приключихте с кариерата си?

– Евгени Иванов: Създадохме Агенция за спортен мениджмънт и  маркетинг. Опитваме се за момента да я разработваме. Това е нещо, което го няма в България. Имаме някакви теоретични знания и сега се опитваме да ги въведем в практиката. Като всяко едно начало и това е трудно и се занимаваме изцяло с разработването на тази агенция.

 

– Като се каже спортна агенция, първото нещо, което изниква в съзнанието са трансфери на състезатели. Обяснете по-точно сферата ви на дейност?

– Светозар Иванов: Занимаваме с организация и провеждане на различни програми в областта на спорта, които са основно насочени към училищата в България. Да развием и провокираме спортните умения сред учащите се. Да увлечем децата по спорта. Да запълним свободното им време със спортни занимания и т.н. Все неща, на които засега малко се акцентира у нас.

 

– По европейски програми ли работите?

– С.И.: Не само. Има и европейски, има и национални, и регионални. И дори и частни. Но общото е, че са насочени в детско-юношеския спорт в България. А отделно, като се каже мениджърска агенция, имаме и второ поле на действие,  насочено повече в Пи-ар сферата и изграждане на имидж. Предпочитаме обаче първото и основно да работим повече с децата. Защото там се обръща най-малко внимание у нас. Докато от професионалния спорт всеки се интересува, при децата в училищата и в свободното време – този сектор не е толкова засегнат. Затова сме се насочили именно към тях.

 

– Как се събрахте двамата?

– Е.И.: През двете години, които играехме заедно в ЦСКА, установихме, че имаме много общи идеи, общи разбирания и общи интереси. И така, леко полеко се роди тази идея, която започнахме да осъществяваме още по времето на втората ни съвместна година в Червения клуб.

– С.И: Ние си бяхме събрани заедно много отдавна.. Но за периода, което прекарахме заедно, естествено имахме повече време да говорим и да обсъждаме различни неща. Оказа се, че имаме много общи интереси и затова инициирахме създаването на тази организация.

 

– Как се казва агенцията?

– Е.И.: Казва се ASEM.Това е абревеатура от английските букви на Агенция за спортен мениджмънт и маркетинг.

 

– Кой беше първия проект по който работихте?

– С.И.: Както каза Евгени, ние започнахме да правим неща, още докато играхме в ЦСКА за Шампионската лига. За този най-престижен турнир имахме различни инициативи и участия на двамата около организацията на домакинствата, така че да има по-голям интерес и нови неща около участието на тима в европейската надпревара. Целта ни бе и да намерим нови партньори за подкрепа. Това беше наша инициатива. Иначе първият ни проект –това бе организацията на благотворителен турнир в помощ на Георги Огнянов-Макарона , състезателят по самбо. Работим не само за волейбола, а в цялата сфера на спорта, професионален, масов, училищен.

 

– По какво работите в момента?

– Е.И: В момента работим по два основни проекта. Първият е една програма, която е частна и е насочена за училищата – нарича се „Здрави деца в България”. Паралелно с нея започнахме да развиваме програма за превенция на гръбначните изкривявания и лечебна гимнастика сред учащите се. Това вече е изцяло наша инициатива и се разработва с наши усилия.

 

– Като говорим конкретно за гръбначни изкривявания, наемате ли специалсти?

– Е.И.: Да, естествено. Наемаме специалисти, които провеждат специализирани занимания в училищата.

 

– Колко училища сте обхванали по тази програма?

– Е.И.: За момента са пет.

 

– Това като бройка обаче е твърде малко..

– Е.И.: Да, малко е, но сега стартираме. Нямаме все още човешки ресурс, за да се разгърнем повече. Да увеличим броя на училищата е и нашето желание и работим естествено за бъдещо разширяване на сферата на действие.

 

– Има ли интерес от страна на родителите?

– С.И.: Да, определено има. Даже се получава така, че сами ни откриват. Надяваме се все в близко бъдеще този проект да увеличи параметрите си и да обхване все повече деца.

 

– Имате ли вече служители в агенцията или вие вършите цялата работа?

– С.И.: Имаме и служители, но засега ние вършим почти цялата работа. Назначили сме и една специалистка по кинезитерапия и тя води всеки ден заниманията на учениците по лечебна гимнастикат в училищата. Имаме готовност да работим с още специалисти, но първо трябва да направим организацията на такива часове в самите училища, което не е лесен процес.

 

– Намирате ли подкрепа на спомоществуватели за вашата агенция?

– Е.И.: Специално за лечебната гимнастика има страхотни отзиви. Още не сме готови със самата програма, така че да я представим на спонсорите, но вече имаме желаещи, които изявяват желание да инвестират. Когато изградим цялостната концепция и стратегия, ще я предложим на спонсорите, така че родителите, които в момента заплащат таксите да бъдат облекчени от сумите.

 

– Как привличате интереса на евентуални спонсори към себе си, предвиждате ли медийни изяви?

– Е.И: За момента нямаме медийни изяви. Не сме се отдали още на популяризиране и реклама по простата причина, че в тази сфера самите ти действия и проекти, които си завършил, както и мероприятия, които си направил, сами по себе си са реклама за теб. На този етап ние няма как да се рекламираме без цялостна и завършена стратегия и концепця.

 

– Как хората тогава разбират за вас?

– С.И: Чрез работа с различни партньори, които после дават положителни отзиви за нас.

Е.И: Имаме интернет сайт www.asemgroup.net, в който са упоменати главните неща.

 

– През декември ще има училищен турнир по волейбол в НСА, който се организира от бившият състезател Иван Зарев и неговата фондация „Младите за спорта”. Ще се включите ли в този проект?

– С.И: Да, ще го подкрепим. Говорили сме със Зарев да бъдем гости, за да бъде това един стимул за децата. Ще участваме по всяка вероятност  в награждаването.

 

– Как виждате вашето развитие в бъдеще?

– Е.И: Идеята ни е да предлагаме маркетингови стратегии на различни спонсори в спорта на един по-нататъшен етап. Това е звено в България което тотално липсва. Връзката между бизнеса и спорта е слаба брънка у нас. Има хора, които се опитват да привлекат инвеститори към спорта, но те го правят ей така, на някакви приятелски основи, а не както трябва професионално. Идеята ни е точно това да се регламентира и тази връзка между инвеститорите и спорта да се направи така, както би трябвало да бъде. Защото, въпреки кризата и тежката ситуция, има хора които биха желали да го направят и да финансират спорта. Но естествено при определени условия. Идеи имаме много, но в момента стартираме. Някои неща ги учим в движение. Други се опитваме от теоретични да ги превърнем в практически умения. Като всяко едно начало и за нас е трудно. Затова напредваме с по-малки стъпчици.

– С.И: Най-вече трупаме опит и гледаме, който ангажимент го поемем, да го свършим докрай и едва тогава да подхващаме друг. Въпреки че точно сега ни се натрупаха повече неща, но то явно у нас така е в тази сфера. Ще има доста ангажименти, въпросът е да се организираме правилно. Да създадем работещи екипи и да помагаме на колкото се може повече хора.

 

– Екип сте, обаче кой е шефът от двамата?

– Е.И: Няма шефове.

– С.И: И двамата сме равнопоставени. Не се командваме.

– Е.И За да сме максимално ефективни на моменти си имаме доверие само на думи, защото не може да се съсредоточаваме и двамата едновременно върху една задача, само и само за да се контролираме. Напротив. Разделяме си задачата и следват консултации.

– С.И: Естествено, има разногласия и преживяхме някои реформи досега. Но това е нормално за всяка дейност до избистряне на концепцията.

 

– Как решавате противоречията, които неминуемо възникват?

– Е.И: С дискусии.

– С.И: Сядаме, говорим и стигаме до консенсус. Разделяме всичко на ресори и всеки отговаря за нещо. Аз за едно нещо, Евгени за другото и така успяваме да си разделим задълженията, защото, ако трябва да правим заедно ръка за ръка всичко, няма да можем да се справим.

– Е.И: Опитваме се всеки да си върши работата в своя сектор за да не бъде намалена ефективноста ни с 50 процента, при старта на това начинание. Само с максимални усилия на този етап можем да се развием, да израстваме и да работим в тази сфера, която ще бъде изцяло за развитието на децата.

Sorry, the comment form is closed at this time.