fbpx

СЛЕДВАЙТЕ НИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Тел: + 359 898 71 11 23

HEAL FIT GYMNASTICS

Стартира кампания за ранна диагностика на гръбначни изкривявания

  

13 декември 2016г. – Пресконференция в столичното 22-ро СУ „Г.С. Раковски“ обяви официалния старт на кампанията ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ за превенция срещу гръбначните заболявания в българските училища. Кампанията се организира от Американска клиника за гръбначни заболявания и Сдружение „Спорт, превенция и здраве“ с подкрепата на Столична Община.

В рамките на кампанията безплатно ще бъдат прегледани ученици от 88-мо СУ „Димитър Попниколов“, 55-то СУ „П. Каравелов“, 22-ро СУ „Г.С. Раковски“, ЧСОУ „Свети Георги“, ЧСОУ ДРИТА и 85-то СУ „Отец Паисий“. Продължават разговори за включване и на други училища от цялата страна. Всички резултати ще бъдат достъпни до родителите със специален код за достъп, който те ще получат попълвайки декларации за съгласие.

На пресконференцията присъстваха Емилия Михайлова – директор на 22-ро СУ „Георги С. Раковски“, Маруся Иванова – мениджър развитие на Сдружение „Спорт, превенция и здраве“, д-р Марк Бери – доктор по хиропрактика в Американска Клиника за гръбначни заболявания в София, който ще води прегледите на децата по училищата и Мария Георгиева – главен експерт „Образователни проекти и програми“, Столична община, Дирекция ПИСТ.

Директорът на 22-ро СУ – г-жа Михайлова изказа благодарност от името на всички родители на четвъртокласници в училището, които ще се включат в кампанията – това са четири паралелки с общо 110 ученика. „Безспорно здравето има значение и превенцията е наистина най-доброто лечение.“ – заяви тя.

Неподценявайки превенцията ние даваме шанс на децата си да растат здрави и силни и да се справят с всички предизвикателства на деня – сподели г-жа Георгиева от Столична община –  Надявам се това партньорство да продължи и за в бъдеще, защото реализирайки такива проекти ние помагаме не само на децата си, но и на себе си като родители. Това ни прави по-спокойни и по-уверени за тяхното бъдеще и здравословно състояние.“

„Това е един прекрасен старт на дългосрочен проект, чиято цел е да информира родителите за актуалното физическо състояние на техните деца. Да ги информира за проблемите и предпоставките за едно гръбначно изкривяване и по какъв начин то се отразява на начина на живот и бъдещата реализация на децата. – така представи мисията на кампанията г-жа Маруся Иванова – Децата са наше огледало. Затова ако ние бъдем активни и се информиране за това какво се случва, ако сме част от подобни практики на профилактика, ние ще сме полезни на бъдещи и настоящи родители. Тогава нашата кампания ще е много успешна и ще изпълни целите си. Моят апел е обърнете внимание, вижте децата си, защото проблемите в гръбначния стълб се отразяват на много нива върху начина на живот. Аз вярвам, че това, което ще постигнем е много повече от една информационна кампания. Моята надежда е тази кампания да се разрасне и през следващите години да бъдем полезни на много семейства. Целта ни е да достигнем до по-голяма група от хора, независимо от социалния им статус, опитвайки се да бъдем полезни на всички.“

Безплатните прегледи ще се извършват от специалисти от Американската клиника за гръбначни заболявания. Д-р Марк Бери е доктор по хиропрактика, специализирал в нехирургично намаляване на сколиоза и структурна корекция на гръбначните заболявания и заболявания на дисковете. По време на пресконференцията той демонстрира как ще протече самият преглед. „Ще разглеждаме стойката на децата. Тя отразява състоянието на гръбначния стълб. Когато има деформация в стойката – означава, че има проблеми с гръбначния стълб. Тези проблеми могат да се задълбочат с времето. В самото начало на проблемите в гръбначния стълб няма болка, няма симптоми. Ако успеем още в началото да установим проблемите, можем да предотвратим уврежданията на по-късен етап. Ще разглеждаме позицията на главата, раменете, таза и краката. Неправилната стойка може да доведе до проблеми през целия живот. Ние искаме да уловим състоянията преди да се появят проблемите. Въпросът е, че проблемите, от които страдаме като възрастни започват да се развиват още в ранна детска възраст.“

Кампанията ЗАЩОТО ЗДРАВЕТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ започва на 14 декември в столичното 88-мо СУ „Димитър Попниколов“, където декларации за съгласие са попълнили родителите на 92-ма четвъртокласници. Ако бъдат открити гръбначни асиметрии или конкретни предпоставки за промяна на правилното телодържане, лекарите ще дадат препоръки за решаването на този проблем.

ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА КАМПАНИЯТА – WWW.ZA-ZDRAVETO.COM

 

Американска клиника за гръбначни заболявания (American Spinal Clinic)е единствена по рода си в Европа и се открива в София на 26-ти май 2016г. Клиниката  представя интегриран модел, който е символ на бъдещето на физикалната медицина. Рехабилитационното оборудване, с което работи клиниката е единствено в Европа. С него се извършват процедури по спинална рехабилитация, съчетаващи най-доброто от западната медицина, физиотерапията и хиропрактиката. Лекарите в клиниката са специализирани в лечението на: сколиоза; дискова херния; мигрена и главоболие; болки в гърба, болки във врата, болки в краката и ръцете; ишиас; синдром на карпалния канал; неуспешни операции на гърба, както и други заболявания свързани с гръбначния стълб, мускулите и нервите. Екипът е преминал широко обхватно обучение в неоперативното лечение на сколиозата без носене на корсет.

Сдружение „СПОРТ, ПРЕВЕНЦИЯ И ЗДРАВЕ“ има за цел да работи за създаването и поддържането на благоприятна здравословна среда за подрастващи и възрастни посредством специално подбрани, систематизирани и целенасочени физически активности; да развива, подпомага и съдейства за утвърждаването на физическата активност като форма на здравословен начин на живот и промоция на здраве, както и да организира, подпомага и съдейства реализацията на проекти, свързани със здравословното, физическото и интелектуалното развитие на хора от всички възрасти.

 

 

За допълнителна информация:

Надежда Ванева / 3CONAgency ПР и комуникации Американска Клиника за гръбначни заболявания pr@americanspinalclinic.com 0885 373 914

Sorry, the comment form is closed at this time.