fbpx

СЛЕДВАЙТЕ НИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Тел: + 359 898 71 11 23

HEAL FIT GYMNASTICS

Стартира подготвителният етап на социалната кампания „Защото здравето има значение“

В последните дни на Ноември, с иницииране на родителски срещи в столичните 88 СОУ „Димитър Попниколов“ , 55 СОУ „П. Каравелов“ и 22 СОУ „Г.С. Раковски“ стартира социална кампания за превенция проблемите на опорно двигателната система организирана от Американска клиника за гръбначни заболявания и Сдружение „Спорт, превенция и здраве“ и с партньорството на Столична Община.

В началото на Декември към кампанията се присъединиха 85 СОУ „Отец Паисий“ и две частни училища, а именно ЧСОУ ДРИТА и ЧСОУ „Свети Георги“, където ще бъдат обхванати ученици от среден и корен курс.

Специалистите от Американската клиника за гръбначни заболявания ще проведат безплатни прегледи на децата с цел установяване на евентуални изменения в правилната стойка. Ако бъдат открити такива или конкретни предпоставки за промяна на опорно-двигателния апарат, лекарите ще дадат насоки за решаването на този проблем. „Ние вярваме, че превенцията е най-доброто лечение и сме сигурни, че ще е много полезно за родителите да получат обратна връзка за състоянието на гръбначния стълб при децата. Именно това ще проверим с предстоящите прегледи.“ – каза Надежда Ванева, връзки с обществеността  на Американска клиника за гръбначни заболявания.

Обследването цели да информира родителите за актуалното физическо състояние на децата им и тяхната стойка, а информацията обобщена и анализирана ще да бъде предоставена под формата на статистика на вниманието на Столична Община. Нашата цел е да алармираме на институциите, че се наблюдава тревожна тенденция по увеличаване процента на деца с гръбначни заболявания и не само това, но и пада възрастовата граница на тяхното развитие. Прегледите ще се проведат в определени за целта помещения в самото училище и децата няма да се налага да напускат сградата. Ще бъде използвано времето за самоподготовка – преди или след часовете, за да не се нарушава учебния процес.“ – обяви Маруся Иванова от Сдружение „Спорт, превенция и здраве“.

Всеки родител попълва декларация, с която дава съгласието си детето му да бъде прегледано, а резултатите ще бъдат публикувани на специализирания сайт на инициативата, който ще стартира до 20 декември. Информацията за резултатите на децата ще бъде конфиденциална и до нея ще имат достъп само родители с индивидуална парола. Родителите ще получат пълна информация с обяснение за състоянието на децата и ще имат възможност да зададат допълнителни въпроси на подадени координати на организаторите. В прегледа ще могат да се включат само деца, чиито родители са подписали декларациите.

В сряда 29 ноември се проведе родителска среща 88 СОУ , на която присъства и помощник директора г-жа Галина Ташкова, която сподели: „Благодарни сме много за възможността четвъртокласниците от 88 СОУ „Димитър Попниколов“ да се включат в тази кампания за превенция. Вярваме, че това е най-правилната стъпка, чрез която да обърнем внимание на проблемът с гръбначните заболявания. С новата учебна програма се надяваме да можем и да облекчим в учебния процес носенето на толкова много материали. Ограничени сме в това всеки клас да има своя стая с гардеробчета, където децата да оставят помагалата си. Това е проблем на цялата образователна система. Вярваме, че със новия закон, който очакваме това ще бъде оптимизирано и ще направим всичко възможно за облекчаване тежестта на раницата.“

Родителската среща в 55-то СОУ „Петко Каравелов“ се проведе в сряда 30 ноември.

Прегледът на децата от 88 СОУ „Димитър Попниколов“ ще се проведе на 14 декември (сряда) 2016 г. от 9:00 до 17:00 часа.

Прегледите в останалите общински училища участници в проекта (55 СОУ „П.Каравелов и 22 СОУ „Г.С. Раковски“) са в процес на планиране.

Прегледите в ЧСОУ ДРИТА и ЧСОУ „Свети Георги“ ще бъдат проведени в началото на втория учебен срок.

Родителската среща в 85 СОУ „Отец Паисий“ е планирана за 13 декември 2016 г. за 17:45 часа, където на всички родители ще се даде информация относно кампанията и ще се раздадат Декларации за информирано съгласие.

Колкото по-рано бъде уловен един проблем на опорно-двигателния апарат, толкова по-бързо и ефикасно ще се повлияе той от лечението. Именно по тази причина професионалистите от Американската клиника за гръбначни заболявания обръщат погледа си към училищата, децата и в частност превенцията на проблемите. Защото ако едно дете знае какво да прави, за да не предизвика изменения в стойката си, то това е най-доброто лечение.

Американска клиника за гръбначни заболявания (American Spinal Clinic)е единствена по рода си в Европа и се открива в София на 26-ти май 2016г. Клиниката  представя интегриран модел, който е символ на бъдещето на физикалната медицина. Рехабилитационното оборудване, с което работи клиниката е единствено в Европа. С него се извършват процедури по спинална рехабилитация, съчетаващи най-доброто от западната медицина, физиотерапията и хиропрактиката. Лекарите в клиниката са специализирани в лечението на: сколиоза; дискова херния; мигрена и главоболие; болки в гърба, болки във врата, болки в краката и ръцете; ишиас; синдром на карпалния канал; неуспешни операции на гърба, както и други заболявания свързани с гръбначния стълб, мускулите и нервите. Екипът е преминал широко обхватно обучение в неоперативното лечение на сколиозата без носене на корсет.

Сдружение „СПОРТ, ПРЕВЕНЦИЯ И ЗДРАВЕ“ има за цел да работи за създаването и поддържането на благоприятна здравословна среда за подрастващи и възрастни посредством специално подбрани, систематизирани и целенасочени физически активности; да развива, подпомага и съдейства за утвърждаването на физическата активност като форма на здравословен начин на живот и промоция на здраве, както и да организира, подпомага и съдейства реализацията на проекти, свързани със здравословното, физическото и интелектуалното развитие на хора от всички възрасти.

За допълнителна информация:

Надежда Ванева / 3CONAgency ПР и комуникации Американска Клиника за гръбначни заболявания pr@americanspinalclinic.com 0885 373 914

Sorry, the comment form is closed at this time.