Д-р Атанас Кацаров е един от лекторите на Форум „Детско здраве“, който се организира от Puls.bg на 11 октомври в Интер Експо Център. Форумът е насочен изцяло към детското здраве, като поставя във фокуса усилията за подобряване на имунитета на детето, като цялостна грижа за неговото здраве.

Повече за темите, лекторите и програмата на форума можете да намерите на events.puls.bg, където и да направите своята регистрация за посещение.

Д-р Атанас Кацаров е лекар ортопед и ще говори за профилактиката на най-честите опорно-двигателни проблеми при децата на форума.
 
Д-р Кацаров завършва медицина през 1998 г. в Медицински университет – София. През 2003 г. придобива специалност по ортопедия и травматология.
От 1994 г. работи в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов” като волунтиер, стажант и специализант в Първа травматологична клиника. От 2004 г. е част от екипа на Клиника по детска травматология.
Има повече от 30 публикации и участия в специализирани конгреси.
Специализира във Франция и Холандия.

– Д-р Кацаров, каква е честотата на опорно-двигателните проблеми при българчетата?

Всяко второ дете е с проблем на опорно-двигателния апарат. Поради тази причина започнахме да правим профилактични прегледи на деца в „Пирогов“. Най-честите деформации това са плоскостъпието, неправилният стоеж и на трето място е травматизмът, който в последно време е застъпен изключително сериозно. Обобщено, с най-голяма честота са ортопедичните заболявания, свързани с неправилния стоеж – който в никакъв случай не трябва да се отъждествява със сколиозата (което значи гръбначно изкривяване), плоскостъпието или спадането на сводовете (което трябва да се различава от физиологичното плоскостъпие) и травматизмът.

– Какви са причините за тези проблеми на опорно-двигателния апарат при детето?

Причините са няколко и те са комплекс.
По отношение на ортопедичните заболявания – много от тях са с различна етиология, в доста от случаите неизвестна, тоест няма един причинител. Например при плоскостъпието има между 50 – 70 % наследственост, както и при Hallux Valgus (кокалчетата на краката). Там наследствеността е към 70%. Тоест няма пряка зависимост, ако родител или прародител е страдал от подобен проблем, такъв задължително да се появи и при детето. В този комплекс роля играят факторите на средата. Например не е едно и също дали едно слабо дете носи раница от 10 кг или не. Тоест ако в генотипа е заложен неправилен стоеж и гръбначно изкривяване, то факторите на средата са тези, които определят развитието на това заболяване.

– Каква е ролята на обувките при проблемите с опорно-двигателния апарат? От какво значение е качеството им. Голяма част от българите сме принудени да носим обувки с ниско качество…

Важно е обувката да е подходяща и съобразена, така че да не се променя походката. Ако основата, на която стъпва тялото, е неправилно построена, всичко нагоре по тялото се натоварва неправилно: ставите се изкривяват по оста на натоварване и изтриват, засегнати са глезени, колене, тазо-бедрени стави, появява се болки в кръста, в гръбнака, стига се до шията. От неправилно стъпване може да боли и вратът.

– Към какви обувки ще посъветвате да се ориентират родителите за децата, за да се предотвратят измененията, за които споменахте, а и травматизмът?

От 3- до 7-годишна възраст при децата се изгражда сводът на ходилото. Необходимо е обувката да бъде с твърд форд – това е частта над подметката отзад на обувката. Тя трябва да бъде твърда и да поддържа петичката. Обувката трябва да бъде с мека, еластична подметка, за да могат да се изпълняват трите фази на стъпване: пета, средна част и пръсти, а не да се „шляпа“ с обувките, както се получава, когато те са с твърда подметка. Тогава се стъпва на пета – пръсти и детето започва да изнася крачето настрани или навътре и се опитва да компенсира неудобната обувка.

Не е задължително обувката да бъде много скъпа. Въпросът е да отговаря на тези изисквания. Друго, което трябва да се знае, е, че обувката не е задължително да обхваща и глезена. Това, че детето прохожда и трябва да оформя свод, не значи, че обувката трябва да е висока, достатъчно е да държи петата. Връзките на децата до около 7-годишна възраст са много гъвкави и еластични и много лесно може да им се повлияе.

– Трябва ли обувката за прохождащите деца да има „възглавничка“ при свода? Преди време такива обувки се препоръчваха на родителите като по-ортопедични…

Това е търговски трик. Масово по света обувките за прохождащи деца не се произвеждат така, особено за Европа.
Ако детето се нуждае от ортопедични обувки за ежедневна употреба, това трябва да е препоръчано от лекар специалист, тъй като те трябва да отговарят на определени изисквания според проблема или заболяването на детето. Те са различни при нарушена походка, падане на сводовете, скъсени сухожилия или заболяване като церебрална парализа, и те обхващат обувката като цяло и стелката в нея конкретно.

Продължението очаквайте скоро

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/hot-news/news_17815.html