С интервюто на д-р Кацаров представяме част от темата за профилактиката на плоскостъпието и гръбначните изкривявания. 

– Какво могат да направят родителите, за да избегнат проблемите, които идват от неправилния стоеж? (Първа част на интервюто)

Необходима е профилактика, като тя трябва да се води от всички възрастни, с които детето контактува: родители, лекари, учители…

Препоръчително е родителите да запишат детето на някакъв вид спорт. Подходящи са спортовете, при които няма травматизъм, тъй като травматизмът при подрастващите може да доведе до много сериозни усложнения като скъсяване на крайниците, единият крак да бъде по-къс от другия, да има страдание на растежните плочки, което да доведе до проблеми на растежа и др., като изключим сериозните травми: контузии, навяхване, фрактури.

Трябва да се внимава с тежестта на чантите, особено при малките ученици, както и въобще до 7-ми клас. Това бързо израстване, което се наблюдава при децата, ги прави високи и слаби. Когато мускулите на гръбнака са дълги и тънки – мускулите, които поддържат стоежа на тялото – не действат така, както когато един мускул е здрав и широк. Представете си едно тънко дърво, което се вее на вятъра и друго, което има широка основа. Дисбалансът води до изкривяване. Трябва да има баланс между костната и мускулната система.

Най-добре се постига този баланс с плуване. Друг вариант са упражненията като лечебната гимнастика.

– На какви изменения в стойката на детето родителите трябва да обърнат внимание и до какви усложнения може да се стигне, ако не се вземат мерки?

Родителите трябва да обърнат внимание на прегърбването. Когато детето пише силно приведено напред с глава почти до тетрадката, при неправилен седеж на стола – обикновено учениците седят настрани, върху единия крак, пишат усукани настрани.

Трябва да се има предвид, че границата между неправилния стоеж и сколиозата (изкривяването на гръбнака) е много малка. Това означава, че ако не се вземат мерки при неправилен стоеж, той може да премине в гръбначно изкривяване.

Гръбначно изкривяване е и също т. нар. кифоза – представлява прекомерно изгърбване напред. Друго изкривяване е лордозата. При нея се получава изпъкване на корема поради това, че гръбначният стълб е със задълбочаване на извивката в лумбалната си (при кръста) част. При такъв случай, като гледате детето отстрани, то сякаш има корем, а де факто може да е слабо.

Нормално има извивка в лумбалната част на гръбнака напред и извивка назад в гръдната част. Когато тези извивки обаче са засилени, се говори съответно за лордоза (или хиперлордоза) и кифоза.

Много от децата, които имат това състояние, спят по корем. Спането по корем при подрастващи не е полезно, защото се получава лордоза. Това е единият проблем, който се развива. Другият е, че при тази поза ходилата на крачетата винаги са обърнати навътре, при което се получава вътрешна ротация на целия крайник, завъртат се тазо-бедрените стави навътре. Това е една от причините децата на днешно време да ходят с ходилата навътре, да се получава застъпване на краката.

Когато е налично вече едно гръбначно изкривяване, се накърнява самочувствието на детето. Усилването на изкривяването влияе на функционирането на вътрешните органи. Една сколиоза със сериозна извивка води до притискане на сърцето. За щастие, в днешно време все по-рядко се срещат такива случаи, но ги има.

Много деца са достигнали до такава степен на изкривяване затова, че не са физически активни, тоест нямат укрепен опорно-двигателен апарат, нямат изразени и изградени двигателни навици, което също е пропуск.

Колкото по-активни са децата и им се позволява да играят навън, както ние сме играли в детството си – когато нямаше толкова много автомобилни средства по улиците и не беше така замърсено – толкова по-добре е за тях. Децата трябва да играят и да се радват на детството си, естествено под контрола на родителите. Колкото са по-активни, вместо да прекарват часове наред само пред компютрите и на бюро, и внимателно се подбира храната им, толкова по-здрави се изграждат техните кости, зъби, мускули, органи и толкова по-добър имунитет развиват. При това условие отпада необходимостта от постоянния прием на хранителни добавки, витамини и пр.

Организмът на децата има невероятни компенсаторни възможности и потенциал за растеж, което трябва да бъде използвано и факторите на средата трябва да са такива, че да осигуряват развитието на този потенциал.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/hot-news/news_17839.html