Екипът на Маруся Иванова – Лечебна гимнастика Heal Fit Gymnastics и Таня Колева- кинезитерапевт съветват Бехтеревци по проекта на Сдружението на Болните от Болестта на Бехтерев “ Раздвижи се срещу болестта на Бехтерев“ в платформата CredoWeb, с финансовата подкрепа на Abvie.

Преди да започнете да изпълнявате упражненията, добре е да имате предвид следното:

 •  Никога не пропускайте т.нар. „разгрявка“. Загряването в легнала позиция активира множество мускулни групи едновременно, което подобрява силата и стабилността на тялото по един щадящ ставите и връзките начин. Ще ви помогне и да подготвите тялото си за упражненията, които следват, както и да извлечете максимална полза от тях.
 • Ако нямате физическото време да изпълните пълния комплекс от упражнения, завършвайте винаги с частта за разтягане на тялото. Това ще ви помогне да се възстановите по-добре.
 • Правете упражненията в посочената последователност.
 • За да постигнете максимален ефект се препоръчва да изпълняване упражненията всеки ден.
 • Вижте във видеото упражненията от Лечебна гимнастика Heal Fit Gymnastics, демонстрирани и обяснени от специалиста по гръбначно здраве Маруся Иванова и Таня Колева – кинезитерапевт:

 1. При напреднал стадий на болестта е възможно да се затрудните при изпълнението на някои упражнения . Следвайте препоръките ни и дайте най-доброто от себе си, защото възможностите на тялото ви ще се увеличават с всеки изминал ден.
 2. Избягвайте бързите и резки движения при преминаване от едно упражнение към друго.
 3. Обърнете внимание на дишането си. Важно е да следвате ритъма на вдишване и издишване, с цел правилно и пълноценно изпълнение на упражненията.
 4. Ако почувствате замайване, спрете и си вземете кратка почивка.
 5. За Ваша безопасност Ви препоръчваме да обърнете специално внимание на упражненията за загряване и разтягане на тялото.
 6. Преди да започнете да изпълнявате  упражненията се консултирайте с Вашия лекуващ лекар.

Източник: www.credoweb.bg