Плоскостъпие или плоско стъпалопаднал свод, наричано още дюстабан, представлява отпускане (изглаждане) на надлъжния свод или на двата свода на човешкото ходило. Плоскостъпието е една от най-неглижираните диагнози и рядко се говори за него като фактор за неправилна стойка и развитие на сколиоза.   

Ходилата при повечето хора имат издигнат свод по вътрешния ръб на стъпалото между петата и основата на пръстите. Този свод обикновено се развива във възрастта между три и седем години. Ако това не се случи се появява плоскостъпие. 

 

 

 

 

 

 

 

 

При него мускулите, връзките и сухожилията, поддържащи сводестата форма на ходилото, както и костите, се отпускат и докосват земята с цялата повърхност на стъпалото.Това нарушение води до неправилна позиция на стъпалото, респективно позицията на глезените, коленете и т.н, съответно създава предпоставки за дискомфорт и болки по целите крака, както и развитие на неправилна стойка. 

Стъпалото е универсалният амортизатор при ходене и тъй като по-голямата част от времето си ние прекарваме на крак, плоското стъпало често не издържа на повишеното натоварване и поради този факт тялото автоматично търси своята „удобна“ позиция, а функцията на амортизатор започва да изпълнява гръбначния стълб. Последствията са гръбначно изкривяване наречено сколиоза.