Казват „Времето е пари“, аз бих добавила  „Хората са пари“. 

Тук разбира се основна роля играе HR-ът и неговия професионализъм, този, който не само подбира най-добрите, но и ги създава, като изучава техните нужди и проблеми, работи в посока превенция срещу… дейности, които биха довели до системни отсъствия и/или липса на мотивация.

Започнах с тезата, че „Хората са пари“, ресурс от който зависи добруването на една компания. Производствената сила, създаваща интелектуален или материален продукт, но има ли значение в крайна сметка!

Всеки работодател има конкретни изисквания към своите подчинени, които обезпечава с месечно възнаграждение, социални придобивки и различни форми на бонусно стимулиране, НО дали това е достатъчно! Имайки предвид сложната икономическа и социална обстановка в страната ни, липсата на адекватно медицинско обслужване и здравна грижа, смятам, че от съвременния работодател се изисква много повече гъвкавост и далновидност.

Натрупаният житейски опит или защитен механизъм по оцеляване, често ни подтиква да бъдем по-скептични от необходимото. Наблюденията ми показват, как служители в различни по естество на работата си компании саботират въвеждането на добри практики по превенция на трудовия травматизъм. Да точно така, говоря за травми на работното място, не на спортната площадка, където това е нещо обичайно. Замисляли ли сте се защо хора, които прекарват деня си в седнало положение, все по-често се оплакват от болки в гърба и кръста, схващане и изтръпване на крайниците? Как така дългоочаквания ски уикенд или допълнителните часове в офиса се превръщат в повод за дългосрочен болничен, и влизане в порочния кръг от хапчета, инжекции и физиотерапия без траен резултат? Тук стигам до същината на настоящия материал, а именно темата за адекватната грижа и контролирани социални придобивки, които да носят полза на работодателя, НО и не само на него, чрез изграждане на здравословни навици в своите служители или приучване в грижа за себе си. Да, колкото и странно да звучи необходимостта от подобни практики е факт. Големите фирми масово инвестират във фитнес или зала за спорт на работното място, но на практика много малка част от служителите се възползва от тази придобивка. Други доброжелателно осигуряват карти за спорт, но кой на практика може да те накара да спортуваш ако това не е твой приоритет? Друга популярна екстра е масаж в офиса, да, безспорно направо ти „просветва“ за тези 10 минути, но в крайна сметка всички сме наясно, че това не е достатъчно.

Често ни се налага да пренебрегнем собствените си нужди и дискомфорт в името на семейството, кариерата и други ВАЖНИ неща, но на практика не осъзнаваме, че вървим срещу себе си. Почти на всеки се е случвало да отмени личен ангажимент за да си свърши работата, вярвайки, че така е правилно, и ДА понякога това е така! НО за съжаление подобно системно поведение се връща като бумеранг срещу нас и рано или късно си даваме сметка, че жертвите в името на кариерното израстване не са от полза на никого.

Здравето е наше право и лична отговорност, а добрият работодател е този, който е осъзнал, че балансът е разковничето за УСПЕХ!

„Ако не създадете в ума си ритъм на работа и почивка, тялото ви ще бъде постоянно напрегнато и това вероятно ще ви докара заболяване, провокирано от стреса.“

Наполеон Хил

Автор: Маруся Иванова