Гръбначното изкривяване не е грип и не минава за седмица или две.
 Гръбначното изкривяване не е нещо, което детето ви ще израсте или мине от самосебе си.
 Гръбначното изкривяване Е СЛЕДСТВИЕ от неправилна стойка и мускулен дисбаланс.
!!! НЕ подценявайте стойката на детето си!

Сколиоза – Деформация на гръбначния стълб, която се състои в изкривяване на гръбнака настрани (на ляво или дясно)

Деформация на гръбначния стълб, която представлява странично изкривяване на гръбнака. Ако гръбначният стълб на абсолютно здравия човек изглежда изправен, то при сколиоза той е наведен надясно или наляво, а най-често приема S-образна форма. Но промените не свършват с това. Заради неправилното натоварване на гръбначните прешлени, те постепенно се изместват от своята ос, а това значително увеличава натоварването върху междупрешленовите дискове, което води до скованост, дискомфорт, изтръпване на крайниците, чести болки в областта на шията, раменете и гръбнака.

Един от първите симтоми е разликата в нивата на раменете и асиметрията в талийните триъгълници. При начален стадий (функционална сколиоза) се наблюдава асиметрична подутина в едната част отстрани на гръбнака, която липсва в другата, а при напредналите случаи (структурна сколиоза) се забелязва гърбица или изкривяване на едната от двете гръдни половини отпред и диаметрално отзад. Този вид асиметрия, изнесена във времето и не третирана със специално подбрани и структурирани упражнения води до дископатия, дискови хернии на различни нива и трайни поражения върху вътрешните органи. 

Кифоза – Увеличена извивка в горната част на гръбнака (торакален дял), която води до образуването на гърбица

Кифоза – Увеличена извивка в горната част на гръбнака (торакален дял), която води до образуването на гърбица. Често кифозата е съпътствана с лумбална лордоза (увеличена поясна извивка навътре към коремна област) – кръгло-вдлъбнат гръб. По подобие на останалите гръбначни изкривявания (сколиоза, лордоза) този вид асиметрия/изкривяване води до скованост, силни болки в областта на гръбнака, раменете и врата, както и затруднява нормалното функциониране на вътрешните органи и тъкани. Предпоставки за развитие на кифоза са: неправилна/изгърбена стойка (телодържане), неправилна позиция на седене, продължително седене и обездвижване, бързо израстване в пубертетната възраст, несъзнателно желание за прикриване на развиващия се бюст при момичетата, тежък бюст при жените и т.н.  

Лордоза – Увеличена поясна извивка навътре към коремна област (лумбална част – долната част на гръбнака)

Лордоза – Увеличена поясна извивка навътре към коремна област. Наблюдава се при пациенти с отпусната коремна мускулатура. Това е често срещано състояние (проблем) и много хора дори не подозират, че тази им стойка е предпоставка за силна болка в долната част на гръбнака, в даден момент от живота им. Увеличената лордотична извивка е предпоставка и за възникване на лумбална дискова херния, поради изместването на  центъра на тежестта на човешкото тяло след бременност, продължително стоене в изправена позиция, носене на тежко и т.н. Увеличената поясна извивка е често съпроводена и с кифотична стойка или така наречения кръгло-вдлъбнат гръб.

Лордоза в лумбална част (долната част) на гръбнака. 

Плоскостъпие, плоско стъпало, паднал свод, познато още като дюстабан е…

Плоскостъпие или плоско стъпалопаднал свод, наричано още дюстабан, представлява отпускане (изглаждане) на надлъжния свод или на двата свода на човешкото ходило. Плоскостъпието е една от най-неглижираните диагнози и рядко се говори за него като фактор за неправилна стойка и развитие на сколиоза.

Ходилата при повечето хора имат издигнат свод по вътрешния ръб на стъпалото между петата и основата на пръстите. Този свод обикновено се развива във възрастта между три и седем години. Ако това не се случи се появява плоскостъпие. При него мускулите, връзките и сухожилията, поддържащи сводестата форма на ходилото, както и костите, се отпускат и докосват земята с цялата повърхност на стъпалото.Това нарушение води до неправилна позиция на стъпалото, респективно позицията на глезените, коленете и т.н, съответно създава предпоставки за дискомфорт и болки по целите крака, както и развитие на неправилна стойка.

Стъпалото е универсалният амортизатор при ходене и тъй като по-голямата част от времето си ние прекарваме на крак, плоското стъпало често не издържа на повишеното натоварване и поради този факт тялото автоматично търси своята „удобна“ позиция, а функцията на амортизатор започва да изпълнява гръбначния стълб. Последствията са гръбначно изкривяване наречено сколиоза. 

Протракция на глава

Протракция на глава най-лесно би могло да се обясни като изнесена глава напред. При това състояние се наблюдава намалена или тотално липсваща физиологична шийна извивка. Често тази неправилна позиция се наблюдава при лица с кифоза и/или кръгло-вдлъбнат гръб. Протракцията на главата води до скованост, силни болки в областта на гръбнака, раменете, врата и главата. Предпоставки за развитие на този тип неправилна/изгърбена стойка (телодържане) са неправилната седяща позиция „компютърен врат“ и продължително седене в една поза, водещи до обездвижване.

Четете още:

Срещата на децата с „умните“ технологии – Част 1 Протракция

Срещата на децата с „умните“ (smart) технологии – Част 2 Кифоза

За връзката между плоскостъпието и сколиозата – Част 1 Повече за плоскостъпието

За връзката между плоскостъпието и сколиозата – Част 2 Сколиоза

За връзката между хипермобилността, неправилната стойка и гръбначните изкривявания

Причини за възникване на гръбначни изкривявания в детска възраст – част 1

Причини за възникване на гръбначни изкривявания в детска възраст – част 2

Страхът за децата ни започна да ги осакатява – гръбначните изкривявания като резултат

Гръбначните изкривявания при децата – информационен бюлетин