Настоящия материал цели да информира родителската общност за процесите, които настъпват в детското тяло при неглижиране на физическите предпоставки, предизвикващи гръбначни изкривявания и възможностите за противодействие. 

От медицинска гледна точка гръбначните изкривявания се делят на вродени и придобити. В настоящия материал разглеждаме придобитите гръбначни изкривявания, поради обвързаността им със социалното, физическо обкръжение  и жизнен стил.

Гръбначните изкривявания се делят на функционални и структурни, като вторите представляват трайни отклонения от нормалната форма на гръбначния стълб, с функционални нарушенияи изместване позицията на органите, което затруднява нормалното им функциониране. Предпоставка за гръбначно изкривяване е НЕПРАВИЛНАТА СТОЙКА (Сколиотична, Кифотична, Лордотична), която се развива между 6-11 годишна възраст и е възможно да се види с просто око. Важно е да се знае, че неглижирането й често води до развитие на гръбначно изкривяване и „отложено страдание“ в дългосрочен житейски план. Често родителите смятат, че са застраховани от подобен проблем при условие, че детето им спортува активно. За съжаление това не е така! Подбирайте внимателно двигателната активност на децата си спрямо тяхната възраст и индивидуални нужди, защото всеки спорт развива приоритетно определени мускулни групи за сметка на други, което води до несиметрично развитие на детското тяло и негативни последствия.

 С превантивна цел специалистите препоръчват заниманията по спорт, които избираме за децата си да бъдат наситени с упражнения, които повишават силата и издръжливостта на мускулатурата, и заздравяват  мускулния корсет, липсата на който създава предпоставки към промяна в стойката.  

Ако гръбначното изкривяване е налице корекцията му е възможна до 18-годишна възраст, посредством регулярно изпълнение на специален комплекс от упражнения HEALFITGYMNASTICS, който цели създаване на навици за правилно телодържане и корекция на стойката при подрастващи и възрастни, посредством укрепване и симетрично развитие на цялостната мускулатура на тялото, с акцент върху гръбна, коремна и раменна област. 

За повече информация посетете: www.asemgroup.net