Ортопеди от Пирогов преглеждат деца безплатно

Специалистите препоръчват за гръбначни изкривявания децата да бъдат преглеждани два пъти годишно.

На пръв поглед гръбначни изкривявания са „невидими“. Затова лесно се  пропуска моментът, когато само с упражнения може да се коригира изкривяването. 

Д-р Атанас Кацаров и неговите колеги от Детска травматология в болницата „Пирогов“ стартират идеята за профилактични прегледи на децата в домове без родители през 2010 г. Началото е поставено, а кампанията продължава и след това в самата болница за всички останали заинтересовани. Детският ортопед измерва и отбелязва теглото на децата. Оценява по няколко показателя дали има изкривяване  на гръбначния стълб. На плантограф определя има ли плоскостъпие.  

Профилактичните прегледи за гръбначни изкривявания при децата, особено в ранна датска възраст, са изключително важни. Те предизвикват т.нар. „сколиоза” – това е изкривяване на гръбнака с изключително тежки последствия. 

„Нашата програма е с цел да предпазим децата не само от сколиозата, а и от другите вродени или придобити деформитети – плоскостъпие, цялата стойка, как се движи, криви крачета, тесен гръден кош. Дали имат нужда от добавяне на калций в диетата или от физически упражнения“, обяснява д-р Кацаров… Това е ценното за по-нататъшното развитие на детето и цялата информация за евентуалните родители, които са решили да го осиновят. Не трябва да се гледа на тези деца  като на деца с някакъв дефект и колкото по-рано бъде хванат такъв вид заболяване, толкова по-добре. Това е и нашата цел”, категоричен е д-р Кацаров.

След прегледите специалистът прави заключение кои деца имат ортопедични проблемни и конкретните препоръки към тях. При леките степени на сколиоза упражненията и плуването имат ефект. Следващият етап е носенето на корсет. В тежките степени де стига до оперативно лечение.

Ортопедите препоръчват за гръбначни изкривявания децата да бъдат преглеждани два пъти годишно, а тези с деформитети да бъда наблюдаване през всеки сезон.