Много хора, страдащи от болка в кръста и гърба посещават Йога или Пилатес класове, но е важно да се вземат предвид следните важни подробности при пациенти с подобна симптоматика:

Така наречената поза Urdhva Mukha Svanasana е противопоказна за лица с Лордоза (увеличена поясна извивка), дископатия, дискова херния и т.н. намиращи се в долната (L лумбална) част на гръбначния стълб.

Urdhva Mukha Svanasana

Друга популярна позиция е Eka pada adho mukha svanasana, която в лечебната гимнастика се изпълнява с изпънат крак в контра шпиц, което позволява да работим едновременно на няколко нива. От една страна се разтяга (подбедрицата) мускулите намиращи се в частта между глезена и коляното, докато в същото време активираме функцията на задното бедро.

Eka pada adho mukha svanasana

Purvottanasana pose позната още като Планк по гръб с изпънати ръце или Опора, в лечебната гимнастика се изпълнява в контра шпиц отново. Целта е да се работи с няколко мускулни групи едновременно, а именно: активиране и едновременно разтягане на подбедрицата, мобилизиране на предно и задно бедро, седалище, коремна мускулатура, гръбна и раменния пояс.

Purvottanasana pose

Phalankasana pose се среща още като Plank (пейка) в Пилатес и не само. Спецификата на това упражнение изисква мобилизиране и контрол на множество мускулни групи. Важни детайли при изпълнението му, що говорим за ефект на лечение са:

Phalankasana pose

  • да се започне с не повече от 5-10 сек. в контролирана среда и в присъствието на специалист, който да наблюдава за правилно изпълнение;
  • да се наблюдава за несъзнателно отпускане на коремната мускулатура, което би довело до болки в областта на кръста (в лумбален дял);
  • да не се завърта таза в посока на увеличаване на физиологичната лордоза, което би задълбочило съществуваща такава и нейната симптоматика;
  • при лицата с хипермобилност (какъвто е и примерът), задължително ръцете да се сгънат леко в лакътя, което би предотвратило тяхното преразгъване и последващи травми.

Методът на гимнастика HEAL FIT GYMNASTICS е създаден да Ви научи КАК да спрете досадните болки в кръста и гърба. Доверете ни се, НИЕ знаем как!

снимки: Freepik.com